Blog Ondřeje Chrásta. 
Převážně o kultuře, politice a vzdělávání. 

Díl 3 – Starej Chrást (opět) bilancuje, aneb #vzděláníjetonejdůležitejší

autor: | Pro 20, 2023 | Hlavní stránka, Kultura, Politika, Vzdělávání

Patří kultura do páteře vzdělávacího systému, nebo je to jen doplněk pro volné chvíle?

Je návštěva galerie, muzea, koncertu či filmu je “doplněk”, nebo intenzivní součást výuky a rozvíjení osobnosti?

Je kulturní kompetence pro rozvoj osobnosti důležitá?

A… není to náhodou naopak, že vše ostatní je doplněk kultury?

Samé otázky, ale odpovědi jsou snadné.

Tentokrát moje bilancování o Rámcových vzdělávacích programech – RVP – a jejich velké revizi, co právě probíhá. To co se děti příští desetiletí budou učit ve škole ovlivňujeme právě teď. Jak kulturní výchova ovlivní naše životy?

Obrázky jsem “kreativně” nechal udělat umělou inteligenci AI pod heslem Vzdělávání v Umění a kultuře. No, posuďte sami.. lehce bizarní, všechno je umělé, děti nejsou pravé .

Ale vážně, dnešní téma:

Minulé dva díly bilancování zde https://pi2.cz/geqi a zde https://pi2.cz/clwo.

Ministr Martin Baxa mě pověřil koordinací spolupráce mezi MK a MŠMT v této oblasti. Revize probíhá jednou tak za 20 let, a právě teď. Sice situace s výměnou již dvou ministrů školství věci poněkud zkomplikovala, ale jedeme dále. Revize bude. Veřejné debaty se bohužel rozjely ve smyslu, jestli se zruší výtvarka a hudebka a že to není možné.

Není. Nezruší se hudebka ani výtvarka.

Jen se nabídka může rozšířit a od každého si vzít do nejlepší a nejkreativnější. Máme tady další obory jako je audiovize, kdy se děti mohou učit spoluvytvářet a vnímat svět prostřednictvím nejběžnějšího média, které má každý v telefonu v kapse, učit se pracovat s kompozicí, sdělovat to podstatné, umět prioritizovat atd. Také je tu pohyb – tanec, nebo velmi tradiční forma divadla, kde to není jenom o “prknech co znamenají svět”, ale o celkovém vyjádření sebe a rozvoji dítěte.

Cílem je prostě vyvážená a promyšlená integrace všech umělecky zaměřených oborů do Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání – tedy Výtvarné výchovy, Hudební výchovy, Dramatické výchovy, Filmové/audiovizuální výchovy a Taneční a pohybové výchovy. Výsledkem inovace by měl být takový vzdělávací obsah, který postihne všechny části kultury, který bude mít jasné výstupy a který.. prostě pomůže našim dětem k lepšímu životu.

Nemalé cíle. Ale reálné. Příští rok se rozhodne. Jsem rád u toho.