Blog Ondřeje Chrásta. 
Převážně o kultuře, politice a vzdělávání. 

Archy vyplouvají chránit ukrajinskou kulturu a identitu!!!

autor: | Lis 26, 2023 | Hlavní stránka, Kultura, Politika

Digitalizujeme, zachraňujeme. Tentokrát vás o něco prosím, sdílejte a přispějte.

Poslední měsíce života se velmi věnuji koordinaci projektu Pomoc ukrajinské kultuře, z pověření ministra kultury Martina Baxy. Od soukromých dárců jsme vyjednali 10 milionů na projekt Archa 1, od vás všech pak garant projektu, Národní knihovna ČR, potřebuje dalších 12 milionů na Archu 2. O projektu ještě hodně uslyšíte, brzy rozjíždíme pořádnou kampaň.

V týdnu jsme měli velkou tiskovou konferenci, kde jsme představili dárce i celý projekt společně s Ministerstvem kultury České republiky, Národní knihovnou ČR a ICOM Czech Republic, který z našeho pověření projekt koordinuje.

Soukromým dárcům 10 milionů patří velký dík.

Spojili jsme také síly s největším crowfundingovým portálem a čerstvým vítězem křišťálové lupy jako “projekt roku” Dárek pro Putina, který již vybrali 620m a právě naším projektem spouští druhou platformu www.zapojmeukrajinu.cz, zbraně jsou nutné, ale kulturní záchrana taky, i proto se tento portál rozhodl jít s námi touto cestou.

Prostě – máme 10milionů, potřebujeme dalších 12. A je to na dobré cestě. Tak díky předem! Přispívejte přes portál www.zapojmeukrajinu.cz.

Co jsou Archy:

Archa 1

Je mobilní konzervační pracoviště. Tedy dodávka, která má zásadně jiné vybavení než Archa 2. Bude zachraňovat písemné kulturní dědictví na různých místech Ukrajiny. Archa 1 stála 10 milionů korun a její pořízení pomohla zaplatit Nadace Karel Komárek Family Foundation , společnost MND MND a.s. a pan Libor Winkler a jeho přátelé. A za to jim patří Velký Dík.

Archa 2

Představte si menší kamion s perfektním technickým vybavením na skenování tištěných a psaných dokumentů, knih a dalších archiválií. Jeho odborně vyškolená posádka dokáže kdekoli sejmout perfektní digitální otisk jakékoli písemnosti a uložit jej do centrálního archivu. V případě poškození nebo zničení originálu mají experti možnost písemnost znovu zrekonstruovat. Archu 2 pořídíme za 12 milionů korun.

O čem se bojuje na Ukrajině, slyšíme pořád o dobývání území ruským agresorem a o neuvěřitelně statečném odporu Ukrajinských přátel a celého národa. Ano, fakticky se bojuje o území, pole a lány, města i vesnice. Ano, ale také se bojuje o národní identitu, o kulturu, kterou se zločinecký ruský režim snaží vyhladit. Útočí cíleně na galerie, muzea, knihovny či archivy. Aby vymazal historii, vymazal identitu. Dělali to rusové již před 90. lety, když spustili nepochopitelný hladomor s miliony obětí, včera jsme si to připomínali. Naše archy mohou pomoci dědictví uchovávat.

Poslední měsíce mého života tedy mají tento pozitivní výsledek, děkovat bych mohl mnoha lidem za podporu, nechci nikoho zapomenout, ale opravdu upřímně si vážím podpory Martina Baxy, Jany Malíkové, Běly Bakulové, Michala Šedivého, Dáši Goldmannové z Nadačního fondu Via Clarita, Jana Poláka, Martiny Košanové či Martina Ondračka. Bez nich by to nešlo. Dobrá věc se podařila. Díky.