Blog Ondřeje Chrásta. 
Převážně o kultuře, politice a vzdělávání. 

Udělení cen českého designu Czech Grand Design

autor: | Bře 4, 2024 | Hlavní stránka, Kultura

Ceny Czech Grand Design jsou oborovým oceněním, které každoročně udílí Akademie designu České republiky. Ocenění získávají osobnosti za nejlepší práce v oborech produktový design, móda a šperk, fotografie, ilustrace, grafický design, výrobce a objev roku.

Měl jsem tu čest jménem Ministerstva kultury České republiky a ministra Martina Baxy vyhlásit vítězem kategorie Designér roku – Cena Ministerstva kultury ČR designéra Jana Plecháče. Při předávání jsem zmínil, jak i díky podpoře MK a Národního plánu obnovy český design se po vysilujících covid letech mohl nadechnout a prezentovat v zahraničí, např. na přehlídkách Trienale nebo Design Weeku v Miláně, kde jsem měl tu možnost být s nimi.

Jan Plecháč se stal i absolutním vítězem Czech Grand Design 2023. A “jeho” tradiční firma Moser “výrobcem roku”.

Jan Plecháč je druhým rokem uměleckým šéfem sklárny MOSER Moser Glassworks, této již 167 let staré sklárny mého rodného kraje, Karlovarský Kraj. Snaží se oživit jejich nabídku, a jak sám říká, „dát dílům duši, kterou budou lidé milovat“. Posuďte sami, jak se mu daří. Odborná veřejnost si myslí, že velmi, ceny roku 2023 doslova převálcoval…

A jak to tedy dopadlo i v jiných kategoriích:

Cena za designéra roku a Grand designéra roku: Jan Plecháč

Módní designér roku: Boris Král’

Designérka šperku: Klára Marie Bliss

Grafický designér: Vítek Škop

Fotograf roku: SHOTBY.US

Ilustrátorka roku: Magdalena Rutová

Výrobce roku: Moser

Objev roku: TOTEMO

A v poslední kategorii „Síň slávy“ za významný přínos českému designu, byla cena udělena Jiřímu Jiroutkovi, in memoriam. Myslíte si, že ho neznáte? Ale znáte! Proměnil významně podobu českých domácností za socialismu, pracoval pak i pro IKEU a všichni asi známe např. ikonickou skříňku U-453, nebo jeho komody – se podívejte na obrázky.

Díky organizátorům cen Jana Zielinski i Jiřího Macka, že českému designu věnují tolik důležité pozornosti. Díky!